Galetky s mandlemi a borůvkami

16.01.2020

Dnes přidávám recept na křehké koláčky, které se úplně rozplývají na jazyku.

Ingredience:

100 g mandlové mouky
60 g mouky ze zlatého lněného semínka
50 g kokosové mouky
8 g prášku do pečiva
10 g březového cukru
120 g másla
1 žloutek
1/2 lžičky citronové kůry
4 lžíce ledové vody
20g mandlových lupínků
250 g borůvek

Postup:

V míse smícháme mandlovou mouku, mouku z lněného semínka, kokosovou mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru a březový cukr.

Do sypké směsi nakrájíme studené máslo, vlijeme studenou vodu a vložíme žloutek.

Vše pomoci prstů spojíme do těsta.

Z těsta vytvoříme kuličku a zabalíme ji do potravinářské folie.

Těsto vložíme na 30-40 minut chladit do lednice.

Po vychlazeni z těsta mezi dvěma pečícími papíry vyvalíme plát široký asi 4 mm.

Z plátu pomocí skleničky vykrojíme kolečka o průměru 10 cm a poklademe je na plech vyložený pečícím papírem.

Doprostřed kolečka nasypeme plátky mandli a na ně naskládáme borůvky. Okraje necháme volné asi 2 cm.

Nakonec okraje ohneme směrem k náplni, čímž nám vznikne miska. Okraje potřeme vajíčkem.

Galetky pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 35-40 minut dozlatova.

Po upečení necháme galetky vychladnout.

Po vychladnutí můžeme podávat 🙂

Dobrou chuť všem 🙂