Ořechová kolečka se slaným karamelem

11.12.2020

Toto cukroví minulý rok mělo obrovský úspěch a na našem svátečním stole hrozně rychle zmizelo :-)

Proto Vám tímto přináším recept na ořechová kolečka se slaným karamelem. 


Ingredience:

kolečka

250 g mandlové mouky

60 g mletého lněného semínka (nejlépe zlaté)

160 g mletých vlašských ořechů

40 g mletého erytritolu

240 g másla

3 lžíce rumu


krém:

160 g másla

40 g erytritolu

160 ml smetany ke šlehání 

1/2 lžičky soli

100 g mascarpone


poleva:

100 g vysokoprocentní čokolády

100 ml smetany ke šlehání


Postup:

V míse smícháme pomocí robota nebo rukama všechny suroviny na těsto a těsto zabalíme do potravinářské folie. 

Těsto necháme v lednici vychladit nejlépe přes noc (nebo nejméně na 2 hodiny).

Z těsta vyválíme plát tlustý cca 3 mm a vykrájíme z něj kolečka.

Vykrájená kolečka poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 8-10 minut. 

Po upečení necháme vychladnout.

V kastrůlku na mírném ohni rozpustíme máslo s erytritolem a necháme směs mírně zhnědnout. 

Do směsi postupně přilíváme smetanu ke šlehání (pozor směs bude hodně bublat).

Směs pozvolna vaříme a redukujeme cca 5-10 minut.

Nakonec do směsi vmícháme sůl, odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.

V míse vychladlou směs vmícháme do mascarpone a vytvoříme hladký vláčný krém.

V kastrůlku zahřejeme smetanu ke šlehání pod bod varu a smetanu vlijeme do misky, kam rozlámeme vysokoprocentní čokoládu. 

Směs promícháme a vytvoříme hladkou čokoládovou polevu.

Krémem naplníme cukroví, vršek potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme vlašským ořechem nebo krystalky kvalitní soli.