Ořechová kolečka se slaným karamelem
Toto cukroví minulý rok mělo obrovský úspěch a na našem svátečním stole hrozně rychle zmizelo :-)
Proto Vám tímto přináším recept na ořechová kolečka se slaným karamelem.
Ingredience:
kolečka
250 g mandlové mouky
60 g mletého lněného semínka (nejlépe zlaté)
160 g mletých vlašských ořechů
40 g mletého erytritolu
240 g másla
3 lžíce rumu
krém:
160 g másla
40 g erytritolu
160 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky soli
100 g mascarpone
poleva:
100 g vysokoprocentní čokolády
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
V míse smícháme pomocí robota nebo rukama všechny suroviny na těsto a těsto zabalíme do potravinářské folie.
Těsto necháme v lednici vychladit nejlépe přes noc (nebo nejméně na 2 hodiny).
Z těsta vyválíme plát tlustý cca 3 mm a vykrájíme z něj kolečka.
Vykrájená kolečka poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 8-10 minut.
Po upečení necháme vychladnout.
V kastrůlku na mírném ohni rozpustíme máslo s erytritolem a necháme směs mírně zhnědnout.
Do směsi postupně přilíváme smetanu ke šlehání (pozor směs bude hodně bublat).
Směs pozvolna vaříme a redukujeme cca 5-10 minut.
Nakonec do směsi vmícháme sůl, odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.
V míse vychladlou směs vmícháme do mascarpone a vytvoříme hladký vláčný krém.
V kastrůlku zahřejeme smetanu ke šlehání pod bod varu a smetanu vlijeme do misky, kam rozlámeme vysokoprocentní čokoládu.
Směs promícháme a vytvoříme hladkou čokoládovou polevu.
Krémem naplníme cukroví, vršek potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme vlašským ořechem nebo krystalky kvalitní soli.