Vánoční embasované levandulové kytičky

22.11.2020

Milujete levanduli jako já? Je krásně voňová a do chvílí pohody před Vánoci, ale i u Vánočního stromečku se rozhodně hodí.

Doma jsem si už několik let schovávala embasované válečky a moc je nevyužívala. A dnes jsem si řekla, že už je čas si je pořádně vyzkoušet. A protože je nyní předvánoční období, tak jsem se rozhodla je využít na krásné voňavé vánoční cukroví.

Recept je jako vždy rychlý a velmi jednoduchý.


Ingredience:

160 g mandlové mouky

30 g kokosové mouky

130 g másla

30 g erytritolu

1 vejce M

špetka soli

1 lžička vanilkového extraktu

1,5 lžičky sušené levandule (zkuste ji jemně promnout mezi prsty a vsypat do těsta)

2 lžíce studené vody


Postup:

V míse smícháme mandlovou a kokosovou mouku. Dále do těsta přidáme na kostičky nakrájené studené máslo, erytritol, špetku soli, vejce, vanilkový extrakt a sušenou levanduli. Těsto buď pomocí prstů nebo v kuchyňském robotu smícháme a vyhotovíme hladké těsto. Pokud se nám těsto zdá suché, přilijeme k němu postupně 2 lžíce studené vody.

Těsto vložíme mezi 2 pláty pečícího papíru a vyválíme na plát vysoký cca 3 mm. Pokud chceme na těstu vzorek, použijeme ozdobný váleček a tímto těsto převálíme. Vezmeme si oblíbené vykrajovátko a vykrájíme požadované tvary.

Cukroví pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-13 minut dozlatova.

Upečené cukroví necháme vychladnout a poté 2 kousky k sobě slepíme nejlépe borůvkovou marmeládou bez cukru (já si ji vyrábím sama doma, ale zajisté najdete potřebnou i ve vašem oblíbeném obchodě).

Přeji Vám všem krásný předvánoční čas.