Vánoční embasované levandulové kytičky
Milujete levanduli jako já? Je krásně voňová a do chvílí pohody před Vánoci, ale i u Vánočního stromečku se rozhodně hodí.
Doma jsem si už několik let schovávala embasované válečky a moc je nevyužívala. A dnes jsem si řekla, že už je čas si je pořádně vyzkoušet. A protože je nyní předvánoční období, tak jsem se rozhodla je využít na krásné voňavé vánoční cukroví.
Recept je jako vždy rychlý a velmi jednoduchý.
Ingredience:
160 g mandlové mouky
30 g kokosové mouky
130 g másla
30 g erytritolu
1 vejce M
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
1,5 lžičky sušené levandule (zkuste ji jemně promnout mezi prsty a vsypat do těsta)
2 lžíce studené vody
Postup:
V míse smícháme mandlovou a kokosovou mouku. Dále do těsta přidáme na kostičky nakrájené studené máslo, erytritol, špetku soli, vejce, vanilkový extrakt a sušenou levanduli. Těsto buď pomocí prstů nebo v kuchyňském robotu smícháme a vyhotovíme hladké těsto. Pokud se nám těsto zdá suché, přilijeme k němu postupně 2 lžíce studené vody.
Těsto vložíme mezi 2 pláty pečícího papíru a vyválíme na plát vysoký cca 3 mm. Pokud chceme na těstu vzorek, použijeme ozdobný váleček a tímto těsto převálíme. Vezmeme si oblíbené vykrajovátko a vykrájíme požadované tvary.
Cukroví pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-13 minut dozlatova.
Upečené cukroví necháme vychladnout a poté 2 kousky k sobě slepíme nejlépe borůvkovou marmeládou bez cukru (já si ji vyrábím sama doma, ale zajisté najdete potřebnou i ve vašem oblíbeném obchodě).
Přeji Vám všem krásný předvánoční čas.