Vánoční ořechovo-karamelové dortíčky

16.11.2020

Tímto cukrovím jsem se nechala inspirovat v klasické verzi. Velmi se mi líbilo propojení krému s měkkým korpusem. Chtěla jsem ale tuto oku lahodící dobrotu převézt do formy zdravého nízkosacharidového dezertu a minicukroví.

A protože mě znáte a víte (pokud se mnou již 4 roky pečete a tvoříte), že čas Vánoční je pro mě obrovskou inspirací, tak zde máte ode mě takovou voňavou ochutnávku letošních Vánoc :-)


Ingredience:


Korpus:

5 vajec

30 g erytritolu

8 lžic studené bublinkové vody

8 lžic kvalitního slunečnicového oleje

50 g mletých vlašských ořechů

30 g mandlové mouky

20 g kokosové mouky

1 lžička prášku do pečiva

1/4 lžičky soli


Krém:

250 g másla

70 g erytritolu

200 ml vody

50 g mandlové mouky

10 g kokosové mouky

2 lžíce rumu


Poleva:

100 g vysokoprocentní čokolády

100 ml smetany ke šlehání

vlašské ořechy na dozdobení


Postup:

V míse vyšleháme žloutky s erytritolem a bublinkovou vodou do pěn. Postupně zašleháme olej a poté postupně vmícháme mleté vlašské ořechy, mandlovou mouku, kokosovou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do směsi vmícháme dotuha vyšlehaný sníh z bílků.

Směs vlijeme na plech o průměru cca 45 x 40 cm, který vypodložíme pečícím papírem.

Korpus pečeme v troubě předehřáté na 185 stupňů asi 15- 18 minut.

Po upečení korpus ihned překlopíme na mřížku a necháme vychladnout. Po vychladnutí z něj opatrně sundáme pečící papír.


Krém:

Máslo a erytritol necháme v tlustostěnném hrnci na mírném ohni rozpustit. Mícháme do té doby, dokud nám směs nezačne mírně hnědnout (zhruba do barvy lískového oříšku). Poté do směsi postupně vlijeme vodu (pozor - směs bude bublat). Za stálého míchání k vařící směsi vmícháme mandlovou mouku a kokosovou mouku a vše povaříme ještě asi 5-8 minut, dokud směs nezhoustne a nevytvoří se nám hladký krém. Nakonec  do krému vlijeme 2 lžíce rumu, promícháme a krém odstavíme z plotýnky a necháme volně vychladnout.


Z vychladlého korpusu pomocí vykrajovátek vykrájíme kolečka. Dortík vytvoříme tak, že na spodní kolečko naneseme pomocí lžičky vychladlý krém a přiklopíme druhý kolečkem. Nakonec si v kastrůlku rozehřejeme smetanu ke šlehání, kterou vlijeme na nalámané kousky vysokoprocentní čokolády. Chvíli počkáme a poté pomalým mícháním vytvoříme hustou čokoládovou polevu. Na vrch kolečka namažeme čokoládovou polevu a dozdobíme čtvrtkou nebo půlkou vlašského ořechu.

Cukroví vložíme do chladu nebo do ledničky a po odležení jej můžeme s radostí konzumovat.

Věřte mi, že z tácu zmizí rychlostí blesku :-)