Vánoční ořechovo-karamelové dortíčky
Tímto cukrovím jsem se nechala inspirovat v klasické verzi. Velmi se mi líbilo propojení krému s měkkým korpusem. Chtěla jsem ale tuto oku lahodící dobrotu převézt do formy zdravého nízkosacharidového dezertu a minicukroví.
A protože mě znáte a víte (pokud se mnou již 4 roky pečete a tvoříte), že čas Vánoční je pro mě obrovskou inspirací, tak zde máte ode mě takovou voňavou ochutnávku letošních Vánoc :-)
Ingredience:
Korpus:
5 vajec
30 g erytritolu
8 lžic studené bublinkové vody
8 lžic kvalitního slunečnicového oleje
50 g mletých vlašských ořechů
30 g mandlové mouky
20 g kokosové mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
Krém:
250 g másla
70 g erytritolu
200 ml vody
50 g mandlové mouky
10 g kokosové mouky
2 lžíce rumu
Poleva:
100 g vysokoprocentní čokolády
100 ml smetany ke šlehání
vlašské ořechy na dozdobení
Postup:
V míse vyšleháme žloutky s erytritolem a bublinkovou vodou do pěn. Postupně zašleháme olej a poté postupně vmícháme mleté vlašské ořechy, mandlovou mouku, kokosovou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do směsi vmícháme dotuha vyšlehaný sníh z bílků.
Směs vlijeme na plech o průměru cca 45 x 40 cm, který vypodložíme pečícím papírem.
Korpus pečeme v troubě předehřáté na 185 stupňů asi 15- 18 minut.
Po upečení korpus ihned překlopíme na mřížku a necháme vychladnout. Po vychladnutí z něj opatrně sundáme pečící papír.
Krém:
Máslo a erytritol necháme v tlustostěnném hrnci na mírném ohni rozpustit. Mícháme do té doby, dokud nám směs nezačne mírně hnědnout (zhruba do barvy lískového oříšku). Poté do směsi postupně vlijeme vodu (pozor - směs bude bublat). Za stálého míchání k vařící směsi vmícháme mandlovou mouku a kokosovou mouku a vše povaříme ještě asi 5-8 minut, dokud směs nezhoustne a nevytvoří se nám hladký krém. Nakonec do krému vlijeme 2 lžíce rumu, promícháme a krém odstavíme z plotýnky a necháme volně vychladnout.
Z vychladlého korpusu pomocí vykrajovátek vykrájíme kolečka. Dortík vytvoříme tak, že na spodní kolečko naneseme pomocí lžičky vychladlý krém a přiklopíme druhý kolečkem. Nakonec si v kastrůlku rozehřejeme smetanu ke šlehání, kterou vlijeme na nalámané kousky vysokoprocentní čokolády. Chvíli počkáme a poté pomalým mícháním vytvoříme hustou čokoládovou polevu. Na vrch kolečka namažeme čokoládovou polevu a dozdobíme čtvrtkou nebo půlkou vlašského ořechu.
Cukroví vložíme do chladu nebo do ledničky a po odležení jej můžeme s radostí konzumovat.
Věřte mi, že z tácu zmizí rychlostí blesku :-)