Žloutkové mističky s čokoládovým krémem

01.11.2020

Žloutkové mističky s čokoládovým krémem

Milujete rakvičky? Já ano, je to mé oblíbené Vánoční cukroví. Rozplývá se na jazyku, je sladké a je neskutečně jednoduché si jej doma připravit.

Samozřejmostí je, že si tento recept připravíme v lowcarb verzi bez cukru. Ale věřte mi, i tak budou skvělé jako ty pravé.


Ingredience:


Těsto:

100g žloutků (asi 5 kousků)

35g erytritolu1 

lžička čerstvé citronové šťávy

1 lžička vanilkového extraktu 


Čokoládový krém:

50ml smetany na šlehání

150g mascarpone

75 g vysokoprocentní čokolády - já velmi ráda používám 100% čokoládu z čokoládovny Chocolate Hill v Brně

https://www.chocolatehill.cz/cokoladove-tycinky-bez-cukruhttps://www.chocolatehill.cz/cokolady-bez-cukru-low-carb  (ale určitě použijte čokoládu ve verzi 75% a výše)

sekané mandle na dozdobení


V míse vyšleháme žloutky s erytritolem do husté pěny. Pokud necvičíte na mistra roku a nechcete aby Vám upadla ruka, použijte určitě šlehač nebo robot (šlehat je potřeba na nejvyšší otáčky asi 10-15 minut). Pěna musí být hustá a světla žlutá.

Nakonec rychle do pěny zašleháme citronovou šťávu a vanilkový extrakt.

Mističky na tartaletky nebo třeba i formičky na muffiny vymažeme sádlem nebo máslem a do každé mističky pomocí lžíce nandáme trošku těsta.

Mističky umístíme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů cca 5-7 minut dokud se těsto nenafoukne.

Poté co se těsto nafoukne tak snížíme teplotu trouby na 130stupňů a těsto pečeme ještě asi 40-45 minut /nebo spíše sušíme).

Poté co jsou mističky upečené - jsou zezlátlé na povrchu, vyndáme je z trouby a ještě teplé upečené mističky vyklopíme na mřížku.

Mističky necháme úplně vychladnout.

Krém:

V kastrůlku ve vodní lázni si rozpustíme vysokoprocentní čokoládu.

V míse vyšleháme smetanu ke šlehání dotuha a do vyšlehané šlehačky opatrně zašleháme mascarpone a rozpuštěnou vychladlou čokoládu.

Vzniklý krém naplníme do zdobícího sáčku a pomocí zdobící špičky nazdobíme na mističky.

Nakonec mističky můžeme dozdobit sekanými mandlemi. 

Pokud se ihned nesní, vydrží Vám v lednici 1-2 dny.