Zrcadlová poleva na dort
Zrcadlová poleva na dort je opticky velmi krásná a není vůbec složité ji udělat. Jediné co si musíte určitě pohlídat je pořádně zmražený dort a teplota polevy. Dále už jen závisí na Vaší představivosti jak dort nazdobíte :-)
Ingredience:
50 g erytritolu
175 g bílé lowcarb čokolády (tmavé) čokolády
100 g domácího lowcarb salka
10 g práškové želatiny
100 + 60 ml vody
gelová barva (pokud budeme barvit bílou čokoládu)
Postup:
Do hrnce nasypeme odměřené množství erytritolu, přilijeme lowcarb salko a vodu, vše přivedeme k varu.
Do vhodné misky odměříme 60 ml vody, nasypeme do ní želatinu, necháme 5 minut nabobtnat.
Nabobtnanou želatinu přendáme do horké směsi a pořádně ji rozmícháme.
Čokoládu rozlámeme, dáme do další misky, horkou směs s rozpuštěnou želatinou nalijeme přes sítko do misky, necháme 2 minuty v klidu, pak vše rozmícháme opět metličkou na hladkou kaši.
Polevu poté musíme nechat za občasného promíchání vychladnout na 30-33°C. Kdyby byla poleva teplejší, neudržela by se na do dortu.
Zmrzlý dort vytažený z formy postavíme na mřížku, pod kterou umístíme plech a začneme od středu rozlévat postupně po celém dortu, včetně okrajů. Polevu necháme na dortu pořádně zatuhnout - nejlépe tak 30 minut s dortem nic nedělejte, jen ho nechte zatuhnout, případně v mezičase můžete nazdobit ovoce :-) Poté nožem odřežeme okraje polevy a dort přemístíme na servírovací tác. Celý dort vložíme do lednice na minimálně 3 hodiny (kdy nám postupně rozmrzne a poleva zatuhne.
Použití potravinářských barev:
Pokud chceme barevnou nebo například mramorovanou polevu, koupíme si gelové potravinářské barvy, ty zapracováváme těsně před rozléváním polevy, tedy v momentě, kdy má poleva 30-32 °C!